Frenštát p.R. - Sport

Sport
Ve městě i jeho okolí se nabízí mnoho sportovních příležitostí. Od zimních sportů, jako jsou třeba skoky na lyžích, přes plavání až po pěší turistiku. Z Frenštátu také pochází několik známých českých sportovců-reprezentantů.

Zimní sporty:
Zimní sporty mají ve Frenštátě dlouhou tradici. Nejvýznamnější z těchto sportů jsou bezesporu skoky na lyžích a samotné lyžování. Už v roce 1903 byl ve městě založen Svaz lyžařů. Po první světové válce vybudovali členové lyžařských (i jiných např. turistických) spolků na svazích Radhoště slalomové, sjezdařské a běžecké tratě, sáňkařskou dráhu, skokanské můstky a v roce 1940 i lanovku z Ráztoky na Pustevny.
Sjezdové lyžování dosáhlo největšího rozkvětu v 50. letech 20. století a zasloužili se o něj sourozenci Zdeněk a Ludmila Parmovi a František Pitucha. Jakožto výborní trenéři vychovali celou řadu špičkových závodníků.
Co se týče běžeckých disciplín, tak Frenštát proslavili zejména Karel Sacký a Miroslava Jaškovská, kteří závodili v 70. letech. Úspěchy však slaví Frenštát i dnes a to díky závodníkům žákovských a dorosteneckých kategorií.
Nejvýznamněji však město Frenštát zasáhly skoky na lyžích. Na frenštátských skokanských můstcích vyrůstali přední čeští reprezentanti jako Jiří Raška (olympijský vítěz a mistr světa), Jiří Parma, Jaroslav Sakala nebo v poslední době Jakub Janda (vítěz turné 4 můstků).

Letní sporty:
Nádherná příroda v okolí města přímo vybízí k turistice, jízdě na horském kole nebo paraglaidingu. Ve Frenštátě mají své místo i míčové sporty. Výborných výsledků dosahují zejména volejbalistky, které v současné době hrají první ligu. K městu patří i fotbalové hřiště a tenisové kurty. V centru města se nachází fit centrum a poblíž je také krytý bazén. Ve frenštátském jezdeckém areálu se pravidelně pořádají mezinárodní závody. Velice dobrých výsledků dosahuje místní voltižní tým.
Skvělými sportovci, kteří pocházejí z Frenštátu, jsou například lukostřelkyně Lenka Kuncová nebo sportovní střelci Petr Černoch a Vladislav Salát. Ve Frenštátě žije také Karel Loprais, známý automobilový jezdec a účastník mezinárodních závodů Rallye.

V následující tabulce naleznete přehled nejdůležitějších míst, které mají něco společného se sportem a které lze najít ve Frenštátě či jeho okolí:

Název Kontakt Adresa Služby
TJ Frenštát p.R. tajemník: 836309
sekretariát: 835375
Martinská čtvrť 1159
Zimní stadion tel. 836238 Školská čtvrť bruslení pro veřejnost, broušení bruslí
Krytý bazén tel. 836240 U Porážky bazén 25 m, dětský bazén, sauna…
Fit centrum tel. 603526696 Havlíčkova ul. 32
(suterén Javorníku)
cvičení na posilovacích strojích
Biliard centrum tel. 835758 Havlíčkova 31 kulečníkové stoly (2x pool, 4x karambol), šipky, posezení…
Tenisové kurty tel. 835376 Školská 1393
(u hotelu EB Sport)
6 tenisových kurtů, 4 cvičné zdi, cvičná zeď zdarma
Městská sportovní hala tel. 835904
(na objednávku 836838)
Martinská čtvrť 1704 košíková, volejbal, tenis
Paragliding tel. 831706
email: sky@applet.cz
Střelniční 649 lety na dvoumístném padáku s instruktorem, paraglidingová škola…
Pátek